Melyiket válasszam? Kályha, Kandalló, Kemence

Rohanó életünk egyik sarkalatos pontjává vált lakásunk fűtése. A 70-es években a kedvező gázáraknak köszönhetően a hagyományos fatüzelésű berendezések szomorú sorsra jutottak. Sok elbontásra került, többségük a szeméttelepen végezte.

Napjainkban szerencsére egyre több helyen kerül ismét előtérbe használatuk, akár kiegészítő vagy elsődleges fűtésként. Nem is beszélve a hétvégi házak hideg időszakban történő fűtéséről, ahol a fagyveszély miatt megoldhatatlan a vizes fűtésrendszer.

És persze ki ne gyönyörködne inkább egy kályha vagy kandalló szépségében és élvezné annak melegét. Az azonban fontos feltétele a fatüzelésű berendezéseknek, hogy legyen FA és az legyen száraz! Erről időben gondoskodni kell, bizonyára sokan látták már nyugati szomszédjaink 2-3 fatárolót is építenek és mindig a legrégebbiből használják a tüzelőnek valót. 

Melyiket Válasszam?

Cserépkályha, kandalló vagy kemence épüljön, több szempont szerint lehet és kell eldönteni.

Első és legfontosabb szempont, hogy mennyit és mikor tartózkodunk a fűtendő ingatlanban. Ha reggel megyünk, és este jövünk nincs értelme kályhát építtetni, mert este begyújtunk akkor csak éjszakára lesz meleg- akkor meg minek?

Ebben az esetben a kandalló előnyösebb választás, mert begyújtás követően élvezhetjük már a meleget, ha pedig leég, a meleg is elmarad.

Fő szempont a az aljzat ill. a födém milyensége és teherbírása. Egy 1-1,5 tonnás kályhát nem lehet akárhová építeni, azonban nem utolsó szempont a kémény sem. Régebbi építésű házaknál a kézzel falazott kémények sokszor kis keresztmetszetűek az új házaknál pedig hol magasan, hol alacsonyan helyezik el a kéménybekötő idomokat. Kályhához alacsonyabban és vízszintes, kandallóknál magasabban és döntött kéménybekötő idomot kell beépíttetni. Érdemes a házépítés közben a szakértő kályhás véleményét kikérni, ezzel megelőzve a dupla munkát, koszt és felesleges költséget.

Kályha

Hőtárolásban nincs ellenfele, ha a gazda otthon van, akkor csak reggel és este kell megrakni és időben lezárni, így folyamatosan adja a meleget. Viszonylag „kevés” fával melegen tartható a lakás- persze nem 200-250 m².  A meleg az ajtókon nem akar bekanyarodni, de ha folyamatosan fűtünk a lakás egészében érezhetjük a kellemes hőmérsékletet.

Kandalló

Ideális fűtőberendezés, ha alkalmanként használjuk. Akár este, ha hazaérünk a munkából, akár hétvégén, amikor a tűz melegét élvezve olvashatunk, pihenhetünk a családdal. Sokan érdeklődnek a vízteres kandallók iránt is, ezekkel csak folyamatos tüzeléssel érhetjük el az elvárt hőfokot. Ha nem ég a fa nem meleg a radiátor.

Kemence

Fűtőeszközként kicsit elmarad a kályha hatékonyságától, előnye hogy működés közben süthetünk, főzhetünk benne-rajta. Fűtéséhez azonban más tüzelőanyag szükséges és ezek beszerzése a hétköznapi embereknek körülményes. Használatuk olyan házaknál előnyös ahol, ezek fellelhetőek és a gazdasszony is szeret és ráér sütni-főzni , és nem utolsó sorban a környezethez illik. Mert koloniál bútor mellett érdekes kontrasztot alkotna.

Kerti kemence, grill

Ki ne szeretne a kertjében lévő kemencéjéből ízletes ételeket fogyasztani, vendégeit, barátait vendégül látni. Ezzel együtt a szabadban lenni és nem a lakást bebüdösíteni a sültek és a zsír szagával. Ezekből választhatunk búbos vagy donga kemencét, kisebbet és nagyobb befogadó képességűt. Itt is fontos a kémény, de ezek inkább falazottak, azaz téglából készülnek. Figyelni kell a környező növényzetre és a szomszédi jó barátság megőrzésére – ne az orra alá füstöljünk (és ne érje el a kolbászt)!