Lakások infrafűtése

Lakások, nyaralók, hétvégi házak infrafűtése infrapanelekkel, infra sötétsugárzóval vagy infrafilmmel.

Infrafűtés

Az infrafűtés napjaink legkorszerűbb, leggazdaságosabb fűtéstechnológiája, ráadásul az egyetlen, mely jótékony hatást gyakorol a szervezetre! Az emelkedő gázárak és a bizonytalan gázellátás, valamint az energiatakarékos és tiszta fűtőrendszerek iránti kereslet lehetővé tette ezt az új fűtési megoldást. Az infrafűtés kiválóan alkalmas fő vagy kiegészítő fűtésre is, a lakás, hétvégi házak temperálására, gyors és hatékony hőérzet elérésére.

Hogyan működik az infrafűtés?

Infrafűtés a nappaliban

Működése során az elektromos áram alakul át infravörös sugárzássá. Ez a sugárzás az emberi szem számára láthatatlan, de a bőrünk melegként érzékeli. Példaképp gondoljunk arra ha a napon állunk mennyivel melegebb a hőérzetünk mintha a napernyő alá állunk, pedig csak pár centit mozdultunk el, úgyan abban a levegő közegben tartózkodunk. A szabad szemmel láthatatlan infra energia tulajdonképpen nem más, mint a napsugárzás meleget adó tartománya. Az infrasugár a levegőt, mint közvetítő közeget nem használja, azon jelentős energiaveszteség nélkül áthaladva behatol a szilárd testekbe, és közvetlenül felmelegíti azokat. Gyorsasága abban rejlik, hogy nem a helyiség levegőjét melegíti fel, hanem a tárgyak valamint minket, embereket. Az infrafűtés hatásfoka ezért kiemelkedően magas, megközelíti a 100%-ot.

Az infrapanel és sötétsugárzó készülékek lakások, tetőterek ideális fűtőeszköze, mivel a fűtőelemeknek szinte semmilyen helyigénye nincs. Esztétikai megjelenése a legmagasabb igényeket is kielégíti, éghető anyagra is szerelhető, ezért rendkívül jól alkalmazható akár könnyűszerkezetes épületekben illetve tetőterek egyedi vagy központilag vezérelt fűtésére. Hétvégi házaknál is az egyik legegyszerűbb fűtési megoldás, bárhol lehet alkalmazni.

Mivel az infrapanelek és sötétsugárzók infrasugarakkal fűtenek nem a levegőt melegítik fűtik, ezért a hagyományos fűtési móddal szükséges levegőhőmérsékletnél 2-4°C-kal alacsonyabb levegőhőmérséklet mellett is kellemes meleget érzünk.
Bizonyára sokan használtak már olajradiátort, ventillátoros hőkandallót.  Ezek használata során elismerhetjük, hogy csak a „ráfekvéses módszer” hatékony, mire a helyiségben meleg lesz már megyünk haza, ill menekülünk egy melegebb helyre.

A gázpalackos berendezésekről pedig ne is beszéljünk, elhasználja a levegőt, cserélni kell a palackot..stb.
Általánosságban elmondható, hogy 10 m3 fűtendő területet 350 W teljesítményű infrapanel tökéletesen felfűt. Ezzel szemben az infra sötétsugárzók nagyobb teljesítménnyüek, magasabb felületi hőmérsékletgenerálnak. A magas felületi hőmérséklet a nagyobb hősugárzási teljesítményt, tehát az intenzívebb és irányítottabb fűtést eredményezi.

De mégis mi a valódi különbség az infrapanel és az infra sötétsugárzó között? 

Fűtött terület nagysága: Az infra sötétsugárzók sugárzó felületének domború kialakítása, és bordázott felszíne miatt az infrapanelek sík felületével szemben sokkal nagyobb fajlagos felületről, és jóval nagyobb szögben szórják az infrasugarakat. Ráadásul az infra sötétsugárzók a hosszúkás forma révén nagyobb terület besugárzására képesek, így egyszerre nagyobb terület fűtését teszik lehetővé.

Besugárzott terület

Az infra sötétsugárzók 45 fokban dönthető falikonzollal kerülnek felszerelésre, ezáltal az infrapanelek fix telepítésével ellentétben bármikor változtatható, célzottabbá tehető a besugárzási terület attól függően, hogy hova akarjuk irányítani a melegítő infrasugarakat.

Fűtés intenzitása

Az infra sötétsugárzók nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, ami a magasabb felületi hőmérséklet eléréséhez szükséges. A magas felületi hőmérséklet a nagyobb hősugárzási teljesítményt, tehát az intenzívebb és irányítottabb fűtést eredményezi.

A Stefan-Boltzmann törvény rávilágít arra, hogy a hősugárzási teljesítmény függ a sugárzó felület nagyságától és a felületi hőmérséklettől. Ezért ugyanakkora sugárzó felület mellett, minél nagyobb a felületi hőmérséklet, annál nagyobb a hősugárzási teljesítmény, kvázi annál nagyobb a fűtés intenzitása. Az infrapanelek 100 C fokos felületi hőmérsékletével szemben a sötétsugárzó felülete 380 C fokra melegszik fel. Ebből egyenesen következik, hogy az infra sötétsugárzók egységnyi felületen  3,8x nagyobb intenzitással fűtenek!

Ezért is van az, hogy a hagyományos infrapanelek minimum 20-30 perces felfűtési idejével szemben az infra sötétsugárzók melegítő hatása már 10 perc elteltével érezhető. Termosztát segítségével pedig a leggazdaságosabb fűtési módszerek közé sorolható.

Beruházási költség

Ugyanolyan hősugárzási teljesítmény eléréséhez kevesebb infra sötétsugárzóra van szükség. Ezáltal kevesebb a beruházási költség, kevesebb a szerelési költség. A számítások és a tapasztalat azt mutatja, hogy egy 80 m2-es lakás fűtését sötétsugárzókkal kevesebb, mint a fele beruházási költségből meg lehet oldani, mint infra panelekkel.

Esztétikai szempontok

Önnek melyik megoldás tetszik?

Álmennyezet

A hagyományos infrapanelek 60x60-as kocka-mérete kifejezetten alkalmas álmennyezetbe való beépítéshez. Mivel azonban jellemzően csak az irodák, üzlethelyiségek rendelkeznek álmennyezettel, a lakások plafonjára felszerelt kis fehér “kockák” nem mindig a legszebb megjelenést eredményezik. Bármilyen ügyesek is vagyunk, az elektromos vezetékek ott éktelenkednek majd a plafonon. Az infra sötétsugárzók elegánsabb, modernebb megjelenésével stílust adhat lakásának, irodájának, műhelyének, vagy akár a fedett teraszának.

Az infrafilmes, ill. fűtőfilmes fűtésmegoldások roppant nagy előnye, hogy LÁTHATATLAN!

Fűtőfilmes infrafűtés

Ezeket a megoldásokat elsősorban a kis hő szükségletű helyiségek fűtésére ajánljuk. A fűtőfilm elsősorban padlófűtés kialakítására ajánlott, de falfűtés és mennyezetfűtés esetében is kiváló megoldás. SŐT! Nem csak új építkezésekkor, de utólagos fűtéskorszerűsítés esetében is tisztán, gyorsan, egyszerűen, akár 1 nap alatt kiépíthető. Nem igényel speciális szerszámokat és szaktudást, egy rövid szaktanácsadás után Ön is bátran hozzáláthat a kivitelezéshez. Különböző szélességekben, különböző teljesítményekkel vásárolható, ezért nincsen hulladék. Pontosan megtervezhető, Ön csak azért fizet, ami beépítésre kerül.

A Carbon-szálas fűtőelemek, infrafilmek a legmagasabb minőségi követelményeknek és szabványoknak megfelelően az ISO 9001 szabvány szerint és a legmagasabb minőségellenőrzés mellett készülnek. Az infra carbon fűtőfilm működési elve rendkívül egyszerű: A korszakalkotó speciális nyomdai rendszerű nano technológia segítségével megalkottak egy carbon szénszálas anyagot, mely elektromos áram hatására felmelegszik. Egy adott hőfokot elérve pedig, áramkorlátozó hatása miatt meggátolja a túlmelegedést, ezért meghibásodása kizárt. Nincs karbantartási igény, nincs mozgó, kopó alkatrész, környezetbarát, nincs ártalmas károsanyag-kibocsátás.

Infrafűtés installálása

Az infrafilmes fűtésrendszerek alkalmazhatók padlófűtés, falfűtés és mennyezetfűtés kivitelezésére is, mivel az infra fűtőfilm bármilyen meleg burkolat alá alkalmas: hagyományos parketta, laminált padló, hajópadló, szőnyegpadló illetve falfűtés/mennyezetfűtés esetén gipszkarton alá. Hideg burkolatok, mint a járólap, kerámialap vagy kőlap burkolat alá fűtőszönyeg, fűtőháló, vagy fűtőkábel alkalmazható. Ezek a megoldások alkalmazhatók kültéri (gépkocsi lehajtó, beállók, ill. járdák) és beltéri területek fűtésére egyaránt.

Az infrafűtési rendszert Napelem rendszerrel kiegészítve közel 0 Ft fűtési költség érhető el.