Cserépkályha építés

Cserépkályha építés

SZOLGÁLTATÁS RÉSZLETEI

Központi fűtéses cserépkályha

Ez valóban jó lenne mert ugye a kályha és a radiátor is a meleget adná. Sajnos ennek az elgondolásnak legtöbbször szomorú vége lesz.

Ugyan is a legfontosabb ebben az öszvér berendezésben, az hogy csak akkor melegíti a radiátorokat a hőcserélőben lévő víz ha ég a tűz a kályhában. Márpedig a kályhában cirka 1-2 órán keresztül ég a tűz utána 6-8-10 órán át nem! Vajon ilyenkor mitől lesz meleg a hőcserélőnkben lévő víz (?) Ha azt akarjuk, hogy a lakásban lévő 3-8 db radiátor meleget adjon akkor én a kazánt javasolnám (!) azt lehet pakolni orrvérzésig.

De térjünk vissza még a hőcserélős kályhához. Kicsi hazánkban nincs olyan szakember vagy szervezet aki felvállalná a kályhánkban működő hőcserélő méretezését. Ez egyébként azért is nehéz mert minden ház különböző, más anyagból más nyílászárókkal más szigetelési fokkal stb. épült, és a kéményről se feledkezzünk el.

Szóval olyan sok dolog befolyásolja, hogy nem lehet két egyformát gyártani. Amiből pedig 1-2 db készül az bizony drága, mert egyedi és nincs bizonylat hozzá. És akkor jön a kérdés –ki csinálná meg- készíti el felelősséggel a hőcserélőt?
Feri’bá jól hegeszt, de biztos kibírja 2-3-4 évig (?) a hegesztés, mert ha nem az sok kellemetlenséget fog szülni.

A kisebbik kár ha a hőcserélőből akkor szökik a víz amikor nincs nyomás alatt, ekkor „csak” a szivárgó víz a kályha talapzatát mossa ki – azaz a kályhában lévő fekete kormos lét engedi a szoba padlójára miközben a talapzat kötőanyagát az agyagot lassan képlékennyé teszi, aminek előbb utóbb az lesz a következménye, hogy a kályha összedől mint egy homokvár.

A nagyobb baj akkor van, ha nyomás alatt szökik a víz azaz a gőz, mert akkor a forró tűztérben a vízgőz olyan nyomással robban, hogy azt a kályha nem tudja elviselni alakváltozás nélkül- azaz felrobban!

Ezt nem kívánom senkinek. Sajnos ennek a jelenségnek van nagyobb valószínűsége, mert a hegesztési hiba vagy repedés akkor nyílik meg jobban, amikor az meleg, azaz a fűtési idő alatt. Márpedig akkor a víz gőzzé válik és történik az imént leírt esemény.

Személy szerint ezt a hőcserélős kályha építését nem javaslom, nem is szívesen építem, de megrendelőimnek csak tanácsolni tudom ne ezt válasszák!